Forum Encyklopedia broni Strona Główna
nawigacja w portalu: encyklopedia broni - kalendarz historyczny - galeria - portal
Encyklopedia broni
Forum o uzbrojeniu z okresu II wojny światowej (1939-1945).

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co by było gdyby: Desant na Japonie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Japonia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Beckett
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Pią Lip 17, 2009 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ekipa Trumana była zdecydowana użyć obu bomb(Little boy i Fat man)do uderzenia na Japonię.Wydano 2 MILIARDY dolarów Exclamation (koszt projektu Manhattan), i chciano koniecznie przetestować"zabawki"... Oczywiście nie brano pod uwagi względów humanitarnych...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Paythoss
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 8:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakich humanitarnych ? Confused

Te bomby uratowaly Japonie przed kompletna zaglada ... jaka im sie w sumie nalezala . Oswiecim i inne Niemieckie Obozy Zaglady to osrodki wypoczynkowe przy Japonskich Obozach Jenieckich , do tego niesamowite zbrodnie na Chinczykach , Koreanczykach i innych podbitych narodach , z uzyciem na nich broni chemicznych i biologicznych wlacznie ...

Po desancie Aliantow , wspieranych przez bombowce obrzucajace napalmem co sie da , mysliwcami ostrzeliwujacymi jakiekolwiek cele na ziemi , okretami walacymi po nadbrzeznych miastach jak w kaczki , zrownano by z gruntem wszytko co zbudowano badz wyroslo . Wysokie prawdopodobienstwo uzycia przez Amerykanow , zadnych zemsty za Pearl Harbour , broni chemicznej zmienilo by Wyspy w pustynie .
Dolicz do tego desant Sowietow z Chin ...
Straty w ludnosci cywilnej , atakujacej zolnierzy wroga niemalze golymi dlonmi , przekroczyly by tysiackrotnie ofiary tych dwoch explozji nuklearnych .
Nie mialbys teraz jak zachwycac sie japonska kulutura czy sztuka bo wiekszosc obecnych tworcow by nie zyla a zabytki przestaly by istniec . nie mialby kto ci stworzyc mangi czy anime , nie uslyszalbys JPopu , JRocka ...

Do wyboru byla dwa Zla .... wybrali to mniejsze .

Jesli uwazasz ze przesadzam ... poczytaj dokladnie co sie dzialo na Pacyfiku , co robili Japonczycy , jak traktowali ich Amerykanscy zolnierze , o strzelaniu do opuszczajacych samoloty japonskich pilotow z artylerii plot okretow , o polowaniach Mustangow czy Corsairow na ludnosc cywilna ... Wojna w Europie wyda ci sie spokojna i wrecz malownicza .

I nikogo nie oskarzam czy usprawiedliwiam , tak to wtedy wygladalo .

Ostatnio zmieniony przez Paythoss dnia Sob Lip 18, 2009 1:40 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger
Beckett
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 10:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fakt-obie walczące strony(Japonia i USA)postępowały okrutnie.Nie wierzę natomiast Paythoss,że użycie przez Amerykanów broni atomowej było "mniejszym złem"Na pewno nim nie było z punktu widzenia ofiar Hiroszimy i Nagasaki...
Powrót do góry
paulsprz
porucznik
porucznik

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 11:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się z Paythosem po inwazji zostałaby tam tylko pustynia. Japończycy oprócz broni chemicznej testowali w Chinach broń biologiczną i juz chociażby czytając o tych testach można stwierdzić że jak najbardziej im się to należało. Jeden z ich "naukowców" opisywał jak w czasie wojny żeby mieć jak najbardziej wiarygodne dane dokonywał na skazańcach wiwisekcji (sekcji na żywym człowieku) oczywiście bez znieczulenia. Nie wspominam o tym co wyprawiali ich żołnierze w Nankinie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
JoNi
starszy chorąży
starszy chorąży

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 11:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i marsz śmierci na Bataanie. Japończycy traktowali Chińczyków i Koreańczyków jak Hitler Żydów. Na chińskich cywilach ćwiczono walkę bagnetami, wiwisekcje oraz trenowano lekarzy polowych, dekapitując praktycznie Chińskich cywili (np. kolejno wycięcie trzustki, amputacja rąk, nóg strzelanie do cywila i wyciąganie z niego pocisków itd.). No i masowe egzekucje Amerykanów i sił sprzymierzonych (rozstrzeliwanie i w przypadku mniejszej liczby jeńców ścięcie kataną).
Powrót do góry
corrosive
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sob Lip 18, 2009 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Beckett napisał:
Fakt-obie walczące strony(Japonia i USA)postępowały okrutnie.Nie wierzę natomiast Paythoss,że użycie przez Amerykanów broni atomowej było "mniejszym złem"Na pewno nim nie było z punktu widzenia ofiar Hiroszimy i Nagasaki...

Ależ oczywiście, z punktu widzenia jakichkolwiek ofiar wojny wojna jest złem.. pusta argumentacja... Użycie bomby atomowej było mniejszym złem... Gdyby nie bomby, doszło by do inwazji a użycie gazów bojowych było realnie rozpatrywane. Wtedy zginęły by miliony japończyków...
Powrót do góry
gooroo30
sierżant sztabowy
sierżant sztabowy

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 8:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

corrosive napisał:
Użycie bomby atomowej było mniejszym złem... .

A Ty Wiesz , że ja bardzo długo trzymałem się wersji o chęci postraszenia Rosjan ....
Jednak propaganda , którą nam głów wciskali długo nie chciała z nich wyjść Smile

Bez dwóch zdań .. zrzucenie bomb atomowych miało bardzo mocne militarne podstawy .
Strach przed inwazją był silniejszy niż niechęć do Rosjan .
Chęć sprawdzenia tych bomb oczywiście też odegrała swoją rolę , ale istniała konieczność użyci tej broni ... a jaka była druga opcja ?
Nie było drugiej opcji , przewidywane straty podczas inwazji były tak przerażające , że każdy próbowałby tego uniknąć .
Bzdurą jest twierdzenie , że Amerynie zrzucili 2-ie bomby i więcej nie mieli . No nie mieli w tej chwili , ale za miesiąc mogli mieć .
Rozbicie Armii Kwantuńskiej , chociaż spektakularne , nie miało większego wpływu na decyzję o obronie wysp macierzystych , to grożba bombardowań atomowych skłoniła Japonię do kapitulacji .
corrosive
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 5:13 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gooroo30 napisał:

A Ty Wiesz , że ja bardzo długo trzymałem się wersji o chęci postraszenia Rosjan ....
Jednak propaganda , którą nam głów wciskali długo nie chciała z nich wyjść Smile

Tak, też byłem poddawany tej propagandzie Wink
Zawsze jako prymarny podawany był czynnik pokazania Rosjanom potęgi broni atomowej i ich postraszenia.

gooroo30 napisał:

Strach przed inwazją był silniejszy niż niechęć do Rosjan .

Nawet pokusiłbym się o stwierdzenie że niechęć do Rosjan ze strony Amerykanów była minimalna jeszcze. Churchill zdawał sobie sprawę z tego że układ sił w Europie się zmienił i że nowym przeciwnikiem jest Stalin. Ale Truman chyba jeszcze nie do końca chciał w to wierzyć. W końcu po próbie 16 lipca 1945 roku na poligonie wojskowym w Alamagordo, Harry Truman w Poczdamie, na boku poinformował Stalina o ogólnych wynikach tejże próby (choć utrzymuje się, że wujaszek Józio doskonale znał te wyniki).

Dodatkowo trzeba pamiętać, że Amerykanie dążyli do relatywnie bezkrwawego zakończenia tej wojny. Po próbie na pustyni, wystosowali apel do rządu japońskiego z delikatnie złagodzonymi warunkami kapitulacji. Zrezygnowano z bezwarunkowej kapitulacji całego państwa na rzecz bezwarunkowej kapitulacji sił zbrojnych. Japończycy oczywiście odrzucili te żądania. Doszli do wniosku, na swój pokręcony oczywiście sposób, że złagodzenie warunków oznacza słabość przeciwnika i możliwość pokonania USA w "ostatecznej bitwie"... Ech ci Japończycy, szanuję ich i podziwiam ich filozofię, ale czasami niesamowicie pokrętnie interpretowali fakty, a może po prostu nie chcieli inaczej interpretować rzeczywistości...
Powrót do góry
Kamil
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 8:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wujaszek znał wyniki doskonale a poza tym Truman powiedział tylko że próba nowej broni powiodła się. Nie mówił jakiej broni użyli do tej próby.
corrosive
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 9:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sądzę, ze nie było takiej potrzeby aby mówił jakiej broni bo wszyscy doskonale wiedzieli nad jaką bronią amerykanie pracują...

No ale mniejsza o większość.
Powrót do góry
Escapadro
młodszy chorąży sztabowy
młodszy chorąży sztabowy

PostWysłany: Czw Sie 27, 2009 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do użycia broni atomowej - co prawda biorąc pod uwagę faktyczne testy chemiczne oraz testy bomb biologicznych, bomby atomowe i tak nie były takie straszne. Ale teraz popatrzcie - ludzie i tak poumierali, a po wojnie umierali dalej.

Nawet jeśli taka sama liczbę ludzi cywilnych oraz żołnierzy wybiliby Amerykanie w obozach, czy na "żywca" na froncie, to nie ma najmniejszego znaczenia jak to zrobili. Ludzie i tak giną, a to się chyba najbardziej liczy, prawda?
Powrót do góry
gooroo30
sierżant sztabowy
sierżant sztabowy

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście , że tak .
Nie uważamy zrzucenia bomb atomowych za akt humanitaryzmu . Po prostu próbujemy dowieść , że Amerykanie nie bardzo mieli inne wyjście .
darek
podpułkownik
podpułkownik

PostWysłany: Nie Sie 30, 2009 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mieli, tyle że długie. Po prostu założyć blokadę i Japońce wracają w ciągu 2 lat do epoki Edo. Cool Tom Cruise miałby za darmo statystów do Last Samurai Laughing Laughing . A tak bez śmiechu ponoć to było dyskutowane w najwyższych kręgach władzy USA
Powrót do góry
tjguzik
starszy kapral
starszy kapral

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paythoss napisał:
Jakich humanitarnych ? Confused

Te bomby uratowaly Japonie przed kompletna zaglada
................

I nikogo nie oskarzam czy usprawiedliwiam , tak to wtedy wygladalo .

podzielam twoje zdanie

nie jestem fanatykiem Japonii, lubie ich kulturę, jestem miłośnikiem kilku mang i anime, uwielbiam Gojire i Gon'a, jestem pasjonatem Yamato i floty japońskiej z II WŚ

i jestem z Oświęcimia .... wiem co się tam wyprawiało, ludzi zginęło mnogo i jeszcze więcej ( kiedyś się mówiło 4 miliony, nawet 6 - teraz się mówi o 1,400 tysięcy - historia lubi się wybielać)

wiem co skośnookie pod flagą wschodzącego słońca wyprawiali w czasie lat 30 i 40 w chinach i mandżurii, wiem co wyprawiali w czasie swojego zwycięskiego marszu na filipiny, nie byli aniołkami
ale z drugiej strony - alianci byli tacy humanitarni ??
to co wyprawiali typowi jankies ( najczęściej oderwani chirurgicznie granatem od pługa z jakiejś montany czy innego idaho) to było bardzo dalekie od humanitaryzmu i tylko w nazwie było inne od tego co robił Mengele ...

gdyby nie było atomówek ( nie tych z kreskówki Very HappyVery Happy ) to sytuacja nie była by tak różowa - po za tym japońska armia też była w trakcie prac z bronią atomową ( o ile to nie jest Urban Legend), ale wyobraźcie sobie około 20 milionów ludzi uzbrojonych po zęby w bambusy broniące ku chwale cesarza wysp japońskich ...
myślę że bez napalmu, kilkuset tysięcy ton stali w pociskach i nowości typu bomby kasetowe to amerykańcy mogli by sobie pomarzyć o szybkim skończeniu wojny, bo mogłaby trwać tak do lat 50-tych

rosjanie raczej nie wiedzieli dokładnie o próbach z atomówkami, o hiroshimie się dowiedzieli że wybuchła bomba( zespół bomb ??) nowego typu - dopiero przy Nagasaki dowiedzieli się dokładnie co jest grane - źródła rosyjskie mają mniej przekłamiań o historii japonii niż amerykańskie

corrosive napisał:
gooroo30 napisał:
...Użycie bomby atomowej było mniejszym złem...
, bo gdyby nie te dwie lichej jakości bombi to tam by była rzeź na skalę światowa
i rodzaj japoński mógłby wymrzeć ... wcale nie śmiercią naturalną ...
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Pon Wrz 14, 2009 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Desant na Japonię spowodowałby ogromne straty w ludziach po obu stronach..Jednak lepiej było użyć atomówki. A poza tym pokazanoby całemu światu: Patrzcie jacy jesteśmy mocni.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Japonia Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: