| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Beckett pułkownik

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 4:32 pm Temat postu: |
|
|
| Shrek, co rozumiesz przez "4-5 rzutowe"dywizje Wehrmachtu?Wyjaśnij mi proszę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
darek podpułkownik

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 5:06 pm Temat postu: |
|
|
| To, że już od około '43 Reich tworzył nowe dywizje w zamian za rozbite w tempie jedna rozwalona lub zamrożona u Rosjan - dwie utworzone lub zrekonstruowane. Ale robił to na zasadzie okrojenia stanów osobowych i to sporego, słabszym wyszkoleniem, wiekiem "przedpoborowym" lub już dawno popoborowym, zapychanie dziur ochotnikami z różnych krajów, itp itd |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kamil pułkownik

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 5:44 pm Temat postu: |
|
|
Po prostu były o wiele gorsze od zwykłych dywizji. Takie dywizje rezerwowe i to takie baaardzo rezerwowe. _________________ Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sk.. umierali za swoją.
-Generał George Patton |
|
| Powrót do góry |
|
 |
shrek63 pułkownik

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 6:56 pm Temat postu: |
|
|
Beckett! Darek wyjaśnił Ci dość precyzyjnie!
Ja dodam, że dywizje takie, najczęściej, "zatrudniane" były w charakterze wojsk okupacyjnych, do walki z partyzantką (byle niezbyt dobrą), niby żołnierze ale bardziej jako siły porządkowe, służby wartownicze itp... na front praktycznie się nie nadawały, bo nawet słabo wyszkoleni Rosjanie, rozbijali je w puch!
I taka też była większość "legionistów" Waffen-SS.
Oczywiście, jak wcześniej zaznaczyłem, były i "Legiony", czy nawet całe Dywizje, które naprawdę się biły, ale to zdecydowana mniejszość  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Beckett pułkownik

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 7:07 pm Temat postu: |
|
|
W porządku, to mi w zupełności wystarczy.Dziękuje Wam obu.
Postaram się, nie irytować Cię więcej Shrek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
shrek63 pułkownik

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 7:19 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Postaram się, nie irytować Cię więcej Shrek. |
Jeszcze mnie nie zirytowałeś, więc spoko!
Zresztą mnie naprawdę daleko do irytacji... raczej trudno wyprowadzić mnie z równowagi ...chociaż bywają "trudne chwile" Ta się do tego nie zalicza.
Moja drobrna rada! poszukaj w "sieci" literatury, także tej niemiecko, francusko, anglo, i rosyjskojęzycznej, bo w necie jest prawie wszystko. Można też weryfikować dane, zawarte w jednej czy drugiej książce, czy na jakimś portalu... a jest tego coniemiara  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Nie Sty 10, 2010 4:10 pm Temat postu: |
|
|
| Żołnierze Wehrmachtu za zbrodnie na ludności byli stawiani przed sądem polowym. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gooroo30 sierżant sztabowy

|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Co do tej super wartości bojowej Waffen-SS ...
Jednostki te otrzymywały najnowocześniejsze uzbrojenie ,a wszelkie uzupełnienia były kierowane do nich w pierwszej kolejności więc nic w tym dziwnego , że na tle upadającego Wermachtu prezentowały się wyjątkowo .
Prawdą jest także to , że miały wyjątkowy talent do ulatniania się z miejsc gdzie robiło się nieciekawie dzięki czemu unikały spektakularnych porażek .
Starcie pod Prochorowką : II Korpus Pancerny SS vs 5 Armia Pancerna zakończyło się remisem .
Siły były wyrównane , a jakoś te "superelitarne" jednostki nie rozniosły przeciwnika na strzępy .
I jest to właściwie jedyna bitwa gdzie można robić jakieś porównania .
Także dowódczym gwiazdom Waffen-SS daleko jest do zawodowych kwalifikacji Guderiana , Rommla czy Heinrici-ego , że o stronie moralnej pozwolę sobie nie wspomnieć .
Obrona linii Odry przez tego ostatniego to popis wojskowych umiejętności .
Moim skromnym zdaniem więcej pożytku z nowoczesnego sprzętu byłoby w doświadczonych jednostkach Wermachtu niż w całym tym Waffen-SS .
Na szczęście Niemcy mieli Hitlera  _________________ Wojtek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie powiedziałbym, że Waffen SS dostawało najnowocześniejszy sprzęt. Zawsze musieli walczyć o niego z Wehrmachtem, który miał pierwszeństwo w dostawie nowoczesnego uzbrojenia. Dlatego żołnierze Waffen SS często walczyli bronią zdobyczną.
Co do ich elitarności:
Kiedyś rozpisano konkurs o najlepszą elitarną jednostkę w czasie II WŚ
W konkursie brało udział wielu znanych dowódców i teoretyków takich jak np Sir Basil Liddell Hart.
Pierwsze miejsce dostały jednostki Waffen SS.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
remi podpułkownik

|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 7:30 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy przypadkiem nie uogólniacie. Przecież waffen SS to również a może przede wszystkim cała "legia cudzoziemska" w postaci słowian, francuzów, norwegów, chorwatów itd. którzy tworzyli własne dywizje. Wermacht nie robił zaciągów z obcokrajowców (chyba były tylko 3 włoskie dywizje) a w SS wszyscy chętni dostawali się do woja. Jednostki złożone z obcokrajowców w zdecydowanej większości były słabiutkie a i uzbrojenie jak pisze Dart Wafel miały zdobyczne (np. czołgi Somua)
Elita to 1,2,3 Dywizja SS i tyle  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Zapominasz o świetnej 5 dywizji pancernej SS Viking i równie dobrej 12 dywizji pancernej SS Hitlerjugend.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
remi podpułkownik

|
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 7:31 pm Temat postu: |
|
|
| Dart Wafel napisał: | Zapominasz o świetnej 5 dywizji pancernej SS Viking i równie dobrej 12 dywizji pancernej SS Hitlerjugend.  |
Masz rację, ale 5 D.SS była chyba jedyną złożoną w wiekszości z obcokrajowców która sprawdziła się w walce. Reszta nic nie warta.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Sro Sty 13, 2010 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Nie można tak uogólniać.
Przykładem jest 33 dywizja grenadierów SS Charlemagne, która mimo iż późno powstała, dobrze się biła |
|
| Powrót do góry |
|
 |
otto1973 porucznik

|
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 7:29 pm Temat postu: |
|
|
Ja nawet twierdzę że nawet łotewskie dywizje były więcej warte niż francuskie.Do tego jeszcze dołożyłbym Galizien,ale wiem że wielu z was to zaneguje patrząc przez pryzmat zbrodni.Ja mam jednak osobisty stosunek do tej formacji i to moze dlatego, choć wiem że dawali radę nie tylko w mordowaniu. _________________ bujać to my panowie szlachta... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 9:22 pm Temat postu: |
|
|
| Co masz na myśli mówiąc "osobisty stosunek"? |
|
| Powrót do góry |