Forum Encyklopedia broni Strona Główna
nawigacja w portalu: encyklopedia broni - kalendarz historyczny - galeria - portal
Encyklopedia broni
Forum o uzbrojeniu z okresu II wojny światowej (1939-1945).

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Organizacja niemieckich sił pancernych.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Niemcy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michał
starszy szeregowy
starszy szeregowy

PostWysłany: Pon Sie 13, 2007 4:47 pm    Temat postu: Organizacja niemieckich sił pancernych. Odpowiedz z cytatem

Według mnie niemieckie siły pancerne były bardzo silne i potężne ale niemcy i tak nie potrafili wykorzystać ich w pełni. Poresztą największą głupotą Adolfa Hitlera było wybranie pod koniec wojny do produkcji ciężkiego czołgu Tygrys a nie np. troche lżejszego ale równie zabójczego czołgu Pzkpw.IV który był szybki w montażu i łatwy w naprawie nawet na polu walki. Tygrys natomiast niemiał żadnych części wspólnych Z innymi czołgami niemieckimi. Jedyną jego zaletą była wspaniała armata kalibru 88 mm. Natomiast najsłabszą jego stroną był silnik który gasł po przejechaniu 100 metrów , a żeby go ponownie odpalić załoga Tygrysa musiała wzywać mechaników którzy nie zawsze zdołali przyjechać na czas. Kto sie z tym nie zgadza niech o tym powie chetnie go wysłucham dlaczego?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PJMitoraj
plutonowy
plutonowy

PostWysłany: Wto Sie 14, 2007 9:41 pm    Temat postu: O czym rozmawiamy? Odpowiedz z cytatem

No stary, poruszyłeś kilka tematów na raz. O czym chcesz dyskutować?

1. O organizacji, taktyce, dywizjach pancernych III Rzeszy?

2. O czołgu Tiger?

Jeżeli zresztą chodzi o pkt 2 to przyznam, że nie bardzo wiem co masz na myśli. Panzer IV produkowany był od 1937 do 1945 roku. Łącznie wyprodukowano ok 8000 szt. Czołg ważył ok 25 ton ( Tiger I 56 ton!nie był TROCHĘ cięższy). Wersje od F2 do J uzbrojono w działo KwK 7,5 cm L48. Pozwalało ono na walkę z Shermanami, czy T34 na równych warunkach (no może troszkę lepszych dla Niemców) ale tylko tyle. Niemcy nie mogli konkurować z Aliantami pod względem wielkości produkcji, starali się więc aby ich czołgi miały przewagę jakościową. Tiger I miał nie tylko doskonałe działo. Był bardzo dobrze opancerzony a jego silnik wcale nie psuł się po 100 m!
Co do części wspólnych to Tiger II był w dużej mierze unifikowany z Panther II, która jednak nie weszła do produkcji.

OK. Tyle bo chyba się rozgadałem Very Happy
Powrót do góry
Michał
starszy szeregowy
starszy szeregowy

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznaje troche pokręciłem z tymi dwoma tematami , ale co do czołgu tygrys troche się z tobą nie zgadzam bo mam film na którym tenże czołg jest dokładnie przedstawiony. Very Happy
Powrót do góry
WitP_tsaJ4145
porucznik
porucznik

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tak na czołgach to się mało znam - może na tych najbardziej znanych i używanych - to tak, się orientuję.
Takiego czołgu jak Pz 4 F2 nie było ! Wielokrotnie powtarzany błąd.
Nie wiadomo dlaczego z F - zrobiono F2 - choć faktycznie to była pierwsza G
wszystko jest w pozycjach Jentz'a i do tej pory (od trzech lat) nikt nie podważył, tego, że Pz 4 F2 nie było. Wszyscy się zgadzają z tym autorem - to jakiś guru (ja tam dokładnie nie wiem ,ale sam twierdziłem, że był Pz 4 F2, ale mi rzeczowo wytłumaczono (i nie tylko mi) że takiego czegoś nie było - powielano ten sam błąd

ps. szkoda, że nie ma tego tematu już na innym forum
Powrót do góry
Paythoss
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Wto Wrz 25, 2007 11:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W takim razie Niemcy popelnili ten blad juz na samym poczatku , oznaczajac ten czolg jako F2 Wink . Ausf G jest zupelnie inny , szczegolnie w budowie wiezy .
A samych F2 nie wybudowano za duzo , bo wlasnie zaczeto wypuszczac G . F2 mozna nazwac tymczasowym upgradem .
A pozniej juz te dwa czolgi sie wymieszaly , szczegolnie F2 , kiedy w czasie remontow otrzymywaly armaty czy wieze jak w Ausf G .
Zreszta najlepszym dowodem na takie mutacje jest slynny Ausf D , stojacy w muzeum Bovington Cool

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger
WitP_tsaJ4145
porucznik
porucznik

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 6:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ausf. F2 to jest G, a późniejsze zmiany to ulepszanie tylko G.

Kurna podpytam kolegę, bo on to się tam zna i może zechce znów napisać i to uzasadnić - ten błąd.
Dam znać jak mi coś napisze - jak będzie mu się chciało.
Generalnie i tak podziwiam Waszą wiedzę, bo przecież pytałem wcześniej o kilka pojazdów i odpowiedź była szybko, a ja pojęcia nie maiłem,

pozdrawiam
Powrót do góry
Paythoss
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Twoj kolega moze mnie przekonac tylko w jeden sposob - przedstawiajac niemiecka dokumentacje .
Bo zachodnich guru to ja sie naogladalem na wszystkie sposoby , lacznie nawet z takim co gadal , ze T-34-85 mial dwa karabiny maszynowe w wiezy czy inne takie tam duperele ... Wink

A tak po za tym ... to troche przypomina sparawe z "Panther" Ausf.A\D1\Null , czy jak ja tam zwali Cool Niby jej nie bylo , po za 2 prototypami , a ponoc jednak wyprodukowano ze 21 sztuk Confused

Powrót do góry
WitP_tsaJ4145
porucznik
porucznik

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 7:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cytuję (dosłownie kumpla):

Chyba po raz n-ty piszę o tym. Seria autorstwa Thomasa Jentza to "Panzer Tracts". To co poszukujesz, to "Panzer Tracts" Vol. 4 "Grosstraktor to Panzerbefehlswagen IV". Jest mowa tam o ciągłości produkcji modelu Pz. IV z 7,5cm KwK40 L/43. Oznaczenie F1 i F2 pojawiło się w dwóch egzemplarzach instrukcji obsługi Pz. IV F i G, zanim dostało oficjalne błogosławieństwo dowództwa.
Jak pisałem wcześniej, nie są mi znane żadne karty pojazdu, by ktokolwiek opisał ten czołg jako Pz. IV F2.
I na koniec są jeszcze dwa rozkazy, jeden z początku czerwca 1942r., drugi powtórzony na przełomie lipca i sierpnia (nie pamiętam dokładnej daty) z tego samego roku mówiący o tym, że wyprodukowane dotąd wszystkie Pz. IV z 7,5cm KwK40 L/43 oraz zamówione w przód konstrukcje mają nosić oznaczenie typu "G". A to oznacza, że nie było oficjalnego oznaczenia F2, a tym bardziej F1.

I proszę nie mylić prac Jentza z pierwszą lepszą publikacją syntetyzującą inne książki, nawet ich ilość nie ma znaczenia.
Powrót do góry
PJMitoraj
plutonowy
plutonowy

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 8:01 pm    Temat postu: Tygrys a sprawa niemiecka Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Tygrys natomiast niemiał żadnych części wspólnych Z innymi czołgami niemieckimi

Co to znaczy? Tiger I miał ten sam silnik co Pantera i TigerII. Te same przyrządy optyczne produkcji Carla Zeissa, te same kmy MG 34. Późne wersje miały stalowe koła (takie jak w TigerII) i nową wieżyczkę dowódcy (taką jak TigerII). A że wizualnie różnił się od innych czołów panzerwaffe? A pantera się nie różniła?

Nawiasem mówiąc KW 1 i T34 były wizualnie nieco do siebie podobne (a w każdym razie Niemcom tak się wydawało) a były zupełnie odrębnymi konstrukcjami i też nie miały zbyt wielu części wspólnych (poza silnikiem).

Co do Panzer IV F2. Osobiście spotkałem to oznaczenie w wielu pozycjach poświęconych niemieckiej broni pancernej. Ale myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Być może takie oznakowanie wprowadzono po wojnie w literaturze przedmiotu? Mogło chodzić o wyodrębnienie małej serii (ok. 170 szt) wersji F z kwk L/43. Wersja G była pierwszą wielkoseryjną i nieźle mutowała, ostatnie czołgi tej wersji prawie się nie różniły od Ausf H.

A może wrócimy do tematu pierwotnego i podyskutujemy o organizacji Panzerwaffe?

Kto wie jak nazywała się najsilniejsza niemiecka Dywizja Pancerna lat 1943-45? (dodam, że nie nazywała się pancerną!)
Powrót do góry
Paythoss
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sro Wrz 26, 2007 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Argumenty przekonywujace ... nie powiem Cool Czyli F2 to taka nieoficjalna nazwa jak "Dora" ... i rownie zakorzeniona Wink

Chyba nie masz na mysli Dywizji Spadachronowej ( badz Pancerno-Spadachronowej ) "Herman Goering" ? Wink

A propo organizacji dywizji ... ilu czolgowe byly w koncu plutony ? 4 czy 5'cio ?

Powrót do góry
Michał
starszy szeregowy
starszy szeregowy

PostWysłany: Czw Wrz 27, 2007 2:32 pm    Temat postu: F2 Odpowiedz z cytatem

Jeśli już piszecie o wersjiF2 czołgu Pzkpfw IV to ma może ktoś jego dokładny opis i zdjęcia? Mr. Green
Powrót do góry
Paythoss
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Czw Wrz 27, 2007 3:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lepiej udajmy ze nie napisales tego ... bo cie kumpel karusa73 zje z kapciami na sniadanie Laughing
A ow Panzer IV Ausf F2 ... znaczy sie G Wink wygladal tak :

http://www.panzer.punkt.pl/strony_www/pzkpfw_4.htm

Powrót do góry
PJMitoraj
plutonowy
plutonowy

PostWysłany: Czw Wrz 27, 2007 8:12 pm    Temat postu: najsilniejsza... Odpowiedz z cytatem

1. Była to Dywizja Grenadierów Panc. "Grossdeutschland". Latem 1944 r. dysponowała:

p.panc GD: 1batalion 5 kompanii czołgów Panther
2 batalion 5 kompanii PzIV
3 batalion 4 kompanie TigerI

pułk grenadierów GD : 3 bataliony (2 zmot, 1 na SPW)+wsparcie

pułk fizylierów GD: j.w.

pancerny batalion rozpoznawczy: 1 szwadron Hetzerów, 3 szwadrony SPW, 1 szwadron ciężki (p.panc 75 mm)

batalion p.lot: 3 baterie 88mm , 2 baterie 37 mm, 1 bateria 20mm

pułk artylerii panc: 2 baterie SP Wespe, 1 bateria SP Hummel, 2 baterie 150mm, 6 baterii 105 mm, 1 bateria 100 mm

brygada Stug: 3 baterie

batalion pionierów: 1 kompania na SPW, 3 kompanie zmot

była to jedyna dywizja, która miała organiczny batalion Tygrysów

2. Organizacja plutonu: wg. "Panzertruppen" T.Jenza w 1943 "średnia" kompania czołgów liczyła 22 wozy PzIV lub PzV (2 dowódctwa + 4 plutony po 5 wozów), w 1944 17 wozów PzIV lub PzV (2 dowódctwa + 3 plutony po 5 wozów). Ale już kompania Brygady Pancernej miała 11 wozów PzV (2 dowódctwa + 3 plutony po 3 wozy). W listopadzie 1944 kompania miała mieć 14 PzIV lub PzV (2dowódctwa+3plutony po 4 wozy) lub 10 PzIV/V (1 dowódctwa i 3x3) - tak samo w 1945 .

Jeszcze jedno pytanie. A jakie inne dywizje pancerne (grenadierów panc.) miały w składzie Tygrysy I? Question [/img]
Powrót do góry
RyldArgith
major
major

PostWysłany: Pią Wrz 28, 2007 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niemcy często przeorganizowywali swoje dywizje. W dywizjach pancernych wzoru 41/42 w batalionie było 61 czołgów: dwie kompanie miały po 4 plutony po 5 PzIII + sekcja dowodzenia (2 czołgi) w każdej kompanii. Trzecia kompania liczyła sobie 17 PzIV, po 5 w trzech plutonach i dwa w sekcji dowodzenia. Liczba czołgów w kompaniach, a co za tym idzie w batalionach, pułkach i dywizjach zmieniała się, ale pluton dywizji pancernej liczył zawsze 5 maszyn.
I trzymajcie się z dala od oficerów, bo są niezdrowi. Przeciwnik niespecjalnie chce z wami walczyć, bo przeciwnik to chłopaki jak wy, które chcą tylko wrócić do domu w całości. Ale przez oficerów można zginąć. - T. Pratchett
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
PJMitoraj
plutonowy
plutonowy

PostWysłany: Pon Paź 01, 2007 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niemiecka DPanc wz 41 miała mieć 2 (czasami 3) bataliony panc każdy w składzie:

kompania sztabowa 7 wozów (Pz II i Pz III)

2 kompanie Pz III po 22 wozy i 1 kompania Pz IV - 17 wozów

W 1942 do batalionu dodano 4 kompanię (Pz III) a ilość Pz IV zwiększono do 22 szt

DPanc wz 43 miała mieć (w teorii) 1 batalion PzIV i 1 PzV (4 kompanie po 22 wozy) + 2 kompanie sztabowe (razem 16 wozów Pz III, IV lub V) - w praktyce ilość czołgów w batalionach była różna np. bat Panter 2 DPanc SS liczył sobie 71 wozów (co daje 4 kompanie po 17 szt + 3 w komp. sztabowej) a II bat PzReg 23 - 96 Panter (4*22 + Cool
1 DPanc trafiła na front w listopadzie z 95 PzIV i 76 PzV, 25 DPanc z 93 PzIV, a 1 DPanc SS z 95 PzIV, 96 PzV i 27PzVI

W DPanc wz 44 początkowo miało być tak samo jak we wz. 43 (4*22+8 w batalionie) ale w kwietniu ilość czołgów w kompanii zmniejszono do 17.

Po klęsce w Normandii braki w sprzęcie wymusiły kolejne zmiany i wtedy pojawiła się kompania 11 wozów w brygadach panc (2+3*3). Po listopadzie 44 na pewno istniały plutony po 4 lub 3 wozy.

DPanc. wz 45 miała tzw "gemischten Panzer Regiment" w składzie 2 kompanii PZ IV i 2 Pz V każda z 10 wozami oraz batalionem grenadierów panc na SPW.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Niemcy Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: