| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kamil pułkownik

|
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam cenię najbardziej Stanisława Skalskiego..
A tak w ogóle proponuję przesunąć do działu "lotnictwo". _________________ Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sk.. umierali za swoją.
-Generał George Patton |
|
| Powrót do góry |
|
 |
flugzeug30 kapitan

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 10:38 pm Temat postu: |
|
|
| Ja najwyżej cenię sobie Ericha Hartmanna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek pułkownik

|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 4:32 am Temat postu: |
|
|
Może jakiś stosowny argument w tej sprawie ? Bo to co ty robisz to zwykłe nabijanie postów. Piszesz po 2-3 słowa w poście i koniec na tym. Podejmujesz się oceny konstrukcji broni strzeleckiej, lotniczej i paancernej nie podając stosownych argumentów do swych tez _________________ "Mundur polskiego ułana sprawia, że nawet niedoświadczeni młodzieńcy wyglądają w nich niby mężczyźni ze stali i pogromcy niewieścich serc" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Paythoss pułkownik

|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 9:34 am Temat postu: |
|
|
Jesli chodzi o Hartmanna ... rzeczywiscie ilosc jego zestrzelen budzi zdumienie i watpliwosci . Nie da sie jednak ukryc ze uzyskal je latajac na Froncie Wschodnim , gdzie zdecydowana ilosc maszyn radzieckich byla nienajlepiej wykonana ( patrz chocby LaGG ) , slabo uzbrojona i do tego te masy niedoswiadczonych pilotow ... Zdecydowanie wyzej stawiam Gallanda za jego walki pod niebem Francji i Wielkiej Brytanii , gdzie stwaial czola naprawde wysokiej klasy pilotom .
O Marseille juz nawet nie wspomne , przy nim Hartmann to zwyczajny lobuz bijacy dzieci z mlodszych klas
I rzeczywiscie moglbys sie nieco bardziej rozijac w wypowiedziach Dart Wafel ( ) bo te twoje wpisy zachaczaja o spam ..... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dart Wafel kapitan

|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 5:35 pm Temat postu: |
|
|
W czasie bitwy o Anglię brytyjscy piloci nie byli najwyższych lotów.
Hartmanna cenie sobie, ponieważ zestrzelić 352 samoloty to dosyć dużo nawet jak na walkę z początkowo słabymi samolotami i pilotami radzieckimi. Od 1944 Rosjanie mieli już doświadczonych pilotów i dość dobre samoloty, takie jak Jak 3 czy Jak 9, a Erich Hartmann dalej odnosił zwycięstwa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kreda młodszy chorąży

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kapselleek major

|
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:30 pm Temat postu: |
|
|
| No i co?? Cenisz sobie, a tutaj już sporo o nim było i tę stronkę wszyscy znają. I co? Walnąłeś sobie poiścika, a od siebie nic. Więc po co?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
roi szeregowy

|
Wysłany: Wto Maj 11, 2010 9:25 pm Temat postu: |
|
|
A ja jestem pełen podziwu dla Witolda Urbanowicza, jego pełne przygód życie powinno być sfilmowane. Zwyciężał w Europie i Azji.
"Sam Urbanowicz podawał inną liczbę swoich zwycięstw powietrznych. Tak pisał na ten temat: "Pytano mnie nieraz o moje konto zestrzeleń w czasie II Wojny. Różne źródła podają różne cyfry, więc przedstawiam stan faktyczny. W Bitwie o Wielką Brytanię zestrzeliłem 17 samolotów, na Dalekim Wschodzie 11"
A to stawia go na czele polskich asów, ponadto "nigdy żadna wroga kula nie trafiła w jego samolot" - jeżeli to prawda to cóż więcej dodawać , zwłaszcza,że "w bitwie pod Changde ,.. znalazł się sam wobec 6 japońskich myśliwców, z których 2 zestrzelił " _________________ “The object of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his.” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|