Forum Encyklopedia broni Strona Główna
nawigacja w portalu: encyklopedia broni - kalendarz historyczny - galeria - portal
Encyklopedia broni
Forum o uzbrojeniu z okresu II wojny światowej (1939-1945).

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Asy myśliwskie II wojny swiatowej.
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> samoloty
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamil
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sro Gru 30, 2009 4:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam cenię najbardziej Stanisława Skalskiego..
A tak w ogóle proponuję przesunąć do działu "lotnictwo".
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
flugzeug30
kapitan
kapitan

PostWysłany: Czw Gru 31, 2009 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taaak. Najwyżej cenię Sakai.
Dart Wafel
kapitan
kapitan

PostWysłany: Czw Sty 07, 2010 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja najwyżej cenię sobie Ericha Hartmanna
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomek
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 4:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może jakiś stosowny argument w tej sprawie ? Bo to co ty robisz to zwykłe nabijanie postów. Piszesz po 2-3 słowa w poście i koniec na tym. Podejmujesz się oceny konstrukcji broni strzeleckiej, lotniczej i paancernej nie podając stosownych argumentów do swych tez
Paythoss
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 9:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o Hartmanna ... rzeczywiscie ilosc jego zestrzelen budzi zdumienie i watpliwosci Cool . Nie da sie jednak ukryc ze uzyskal je latajac na Froncie Wschodnim , gdzie zdecydowana ilosc maszyn radzieckich byla nienajlepiej wykonana ( patrz chocby LaGG ) , slabo uzbrojona i do tego te masy niedoswiadczonych pilotow ... Zdecydowanie wyzej stawiam Gallanda za jego walki pod niebem Francji i Wielkiej Brytanii , gdzie stwaial czola naprawde wysokiej klasy pilotom .
O Marseille juz nawet nie wspomne , przy nim Hartmann to zwyczajny lobuz bijacy dzieci z mlodszych klas Wink

I rzeczywiscie moglbys sie nieco bardziej rozijac w wypowiedziach Dart Wafel ( Laughing ) bo te twoje wpisy zachaczaja o spam .....

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger
Dart Wafel
kapitan
kapitan

PostWysłany: Pią Sty 08, 2010 5:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W czasie bitwy o Anglię brytyjscy piloci nie byli najwyższych lotów.
Hartmanna cenie sobie, ponieważ zestrzelić 352 samoloty to dosyć dużo nawet jak na walkę z początkowo słabymi samolotami i pilotami radzieckimi. Od 1944 Rosjanie mieli już doświadczonych pilotów i dość dobre samoloty, takie jak Jak 3 czy Jak 9, a Erich Hartmann dalej odnosił zwycięstwa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kreda
młodszy chorąży
młodszy chorąży

PostWysłany: Sob Kwi 10, 2010 7:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja cenię sobie tego asa tu jest o nim stronka http://pl.wikipedia.org/wiki/Erich_Hartmann Shocked
Kapselleek
major
major

PostWysłany: Sob Kwi 10, 2010 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No i co?? Cenisz sobie, a tutaj już sporo o nim było i tę stronkę wszyscy znają. I co? Walnąłeś sobie poiścika, a od siebie nic. Więc po co??
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
roi
szeregowy
szeregowy

PostWysłany: Wto Maj 11, 2010 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja jestem pełen podziwu dla Witolda Urbanowicza, jego pełne przygód życie powinno być sfilmowane. Zwyciężał w Europie i Azji.
"Sam Urbanowicz podawał inną liczbę swoich zwycięstw powietrznych. Tak pisał na ten temat: "Pytano mnie nieraz o moje konto zestrzeleń w czasie II Wojny. Różne źródła podają różne cyfry, więc przedstawiam stan faktyczny. W Bitwie o Wielką Brytanię zestrzeliłem 17 samolotów, na Dalekim Wschodzie 11"
A to stawia go na czele polskich asów, ponadto "nigdy żadna wroga kula nie trafiła w jego samolot" - jeżeli to prawda to cóż więcej dodawać , zwłaszcza,że "w bitwie pod Changde ,.. znalazł się sam wobec 6 japońskich myśliwców, z których 2 zestrzelił "
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> samoloty Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: