Forum Encyklopedia broni Strona Główna
nawigacja w portalu: encyklopedia broni - kalendarz historyczny - galeria - portal
Encyklopedia broni
Forum o uzbrojeniu z okresu II wojny światowej (1939-1945).

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fall Gelb

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Niemcy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RyldArgith
major
major

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 7:12 pm    Temat postu: Fall Gelb Odpowiedz z cytatem

Mam takie pytanie, które nie bardzo wiedziałem, gdzie zadać, więc poszedłem najprostszą drogą i założyłem nowy temat Smile
10 stycznia 1940 roku niemiecki samolot łącznikowy wylądował awaryjnie w okolicy Mechelen. W ręcę Belgów wpadła maszyna wraz z oficerem i częścią planu ataku na Benelux i Francję. I teraz pytanie:
Wie ktoś może, co, do cholery, robił samolot z tak ważnym dla Niemców "ładunkiem" w środku Belgii? Smile
I trzymajcie się z dala od oficerów, bo są niezdrowi. Przeciwnik niespecjalnie chce z wami walczyć, bo przeciwnik to chłopaki jak wy, które chcą tylko wrócić do domu w całości. Ale przez oficerów można zginąć. - T. Pratchett
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Tomek
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Sro Lis 21, 2007 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może dla spadochroniarzy przewoził planny albo z powietrza obserwowali działania grupy armii A i B
RyldArgith
major
major

PostWysłany: Czw Lis 22, 2007 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W styczniu? Very Happy Prędzej porównywał plan z terenami przyszłych działań, teraz mi to wpadło do głowy...
I trzymajcie się z dala od oficerów, bo są niezdrowi. Przeciwnik niespecjalnie chce z wami walczyć, bo przeciwnik to chłopaki jak wy, które chcą tylko wrócić do domu w całości. Ale przez oficerów można zginąć. - T. Pratchett
Powrót do góry
Tomek
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Czw Lis 22, 2007 10:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ah no tak Razz nie doczytałem że w styczniu miało to miejsce Razz

Ale twoja opcja jest też bardzo prawdopodona
Thevil
starszy szeregowy
starszy szeregowy

PostWysłany: Czw Kwi 17, 2008 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piloci to major Hovnmanns i mjr Reinberg - wg tego co wiem to zeszli z kursu na skutek zlej pogody a po przymusowym lądowaniu udało im się zniszczyć większość dokumentów. Alianci poznali tylko zarysy planu a i tak w nie nie uwierzyli.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
RyldArgith
major
major

PostWysłany: Pią Kwi 18, 2008 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak, że zboczyli z kursu, to też bardzo możliwe.
Powrót do góry
Kamil
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Wto Cze 23, 2009 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po prostu zgubili się w mgle, a pilot nie kazał zatankować więcej niż potrzeba i tak wylądowali w miejscowości Vucht. Na szczęście dla Niemców dwa razy próbowano je spalić a więc pozostały strzępy a ten plan i tak Alnnaci uważali za niemożliwy do zrealizowania.
Heracleion
szeregowy
szeregowy

PostWysłany: Czw Gru 17, 2009 9:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thevil napisał:
piloci to major Hovnmanns i mjr Reinberg - wg tego co wiem to zeszli z kursu na skutek zlej pogody a po przymusowym lądowaniu udało im się zniszczyć większość dokumentów. Alianci poznali tylko zarysy planu a i tak w nie nie uwierzyli.

Dokladnie tak jak mowisz, oficer, zauwazajac zblizajacych sie zolnierzy belgijskich zaczal palic dokumenty, wiedzial ze plany nie moga wpasc w rece woga, od tego zalezal los niemieckiej ofensywy na zachodzie, szczegolnie atak na belgijskia twierdze Eben-Emael, lecz nie zdazyl spalic wszystkich, i belgowie nei mieli wiekszych problemow z odczytaniem tresci wiadomosci, i mimo iz poznali plany Rzeszy, nie uwierzyli, mieli "podane jak na tacy", przeciez mogli wyslac dywizje w rejony miejsc niemieckich atakow, wzmocnic obrone itp. lecz stalo sie inaczej....przypomina mi to sytuacje z pozniego wieczoru 21czerwca 1941 roku, kiedy to wielu niemcow, rosyjskiego pochodzenia, nawet oficerowie, zdezerterowalo w niemickiej armii, aby przekazac informacje rosjanom, o niemieckim ataku, w ktore ci nie uwierzyli, wlasciwie to wina Stalina...
Georgij Zukow- Towarzyszu, kolejny informator przekazuje meldunki o planowanym niemieckim ataku
Stalin-Kto to?
Georgij Zukow-niemiecki komunista, dezerter neimieckiej armi
Stalin (spokojnym glosem)- rozstrzelac za sianie dezinformacji
Kamil
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Pią Gru 18, 2009 11:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Heracleion, zbaczasz z tematu. Ale o tym też możnaby podyskutować...w odpowiednim dziale.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Niemcy Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: