Forum Encyklopedia broni Strona Główna
nawigacja w portalu: encyklopedia broni - kalendarz historyczny - galeria - portal
Encyklopedia broni
Forum o uzbrojeniu z okresu II wojny światowej (1939-1945).

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ostatnie dni Luftwaffe...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Niemcy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Locutus of Borg
kapral
kapral

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 5:43 pm    Temat postu: Ostatnie dni Luftwaffe... Odpowiedz z cytatem

W 1945 roku Luftwaffe było, jak wiadomo, cieniem samej siebie, niezdolna do praktycznie żadnych działań mogących spowodować odzyskanie panowania w powietrzu.. W tym okresie, oprócz prób zbudowania nowych broni odwetowych, także normalni piloci Luftwaffe byli poświęcani dla sprawy, aby zadać jak największe straty Aliantom.

Chodzi mi tutaj o dwie takie akcje...

Jedna to słynna operacja Bodenplatte... Przeprowadzone w Sylwester naloty, które były gwoździem do trumny lotnictwa niemieckiego.

Druga- o której sam chciałbym dowiedzieć się więcej i będę wdzięczny za informacje o tym- to ataki niemieckich pilotów-samobójców... Była co najmniej jedna taka akcja, a może nieco więcej, kiedy to niemieccy, młodzi piloci mieli po wystrzeleniu amunicji taranować alianckie bombowce.

Chciałbym tutaj podyskutować o takich akcjach, najpierw je pokazać, a potem przedyskutować- czy miały one jeszcze jakieś szanse powodzenia, czy też raczej- przynajmniej chwilowego zastopowania alianckiego lotnictwa?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kamil
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do pierwszego to jeszcze poszukam, chwilowo nie mam czasu. Crying or Very sad
Druga kwestia:
a) niektórzy piloci rzeczywiście albo taranowali bombowce albo używali śmigła jako piły tarczowej ścinając samolotowi wroga stery itp., ale często taki samolot mógł dolecieć do bazy
b) czytałem gdzieś, że grupa niemieckich pilotów niszczyła mosty na Odrze rozbijając sie o nie.
I tyle na tą chwilę
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Locutus of Borg
kapral
kapral

PostWysłany: Czw Cze 18, 2009 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehe... Nie do końca chodziło mi o pojedyncze przypadki ataków taranem, bo te były "modne" w każdej armii;P...

Słyszałem właśnie o operacji nietypowej dla Niemców, bo planowanego samobójczego ataku... Gdzieś tak na przełomie 1944 i 45 grupa kilkudziesięciu myśliwców pilotowanych przez fanatyków miała uderzyć całą chmarą na bombowce i po wystrzelaniu amunicji rozbić się o nie. Ale za cholerę nie mogę znaleźć informacji potwierdzającej/szerzej komentującej to :/..
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Kamil
pułkownik
pułkownik

PostWysłany: Pią Cze 19, 2009 8:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Były również plany samobójczych ataków na USA. Samolot przenosiłby takie małe samobójcze maszyny i one atakowałyby N.Y.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Encyklopedia broni Strona Główna -> Niemcy Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: